Mijn favorieten

Geen bestaansrecht voor gebouwgebonden financiering

Het leek een mooi idee. Een hypotheek die gekoppeld is aan een woning, in plaats van aan de bewoner, om het verduurzamen van een woning aantrekkelijker te maken. De zogeheten gebouwgebonden financiering blijkt echter niet haalbaar. Het is te ingewikkeld en te duur om dit plan handen en voeten te kunnen geven. 

Klimaatakkoord 

De gebouwgebonden financiering is onderdeel van het Klimaatakkoord. Het Wetboek zou worden aangepast om het mogelijk te maken een speciale lening te verstrekken die gekoppeld is aan een woning en dus niet aan een persoon. Daarmee zou het voor een persoon minder risicovol zijn te investeren in het verduurzamen van de woning. En waarom ook niet? Ook de volgende bewoner heeft baat bij de verduurzaming. Waarom zou hij daar dan niet aan meebetalen?

Risicoloos investeren

Het lijkt een goed plan. Helemaal in de wetenschap dat veel woningbezitters niet investeren in het treffen van duurzame maatregelen, omdat onduidelijk is hoe lang men nog in de woning blijft wonen. En een warmtepomp, zonnepanelen of dakisolatie neemt u niet mee naar uw volgende woning. Daar begint het traject met een beetje pech weer opnieuw. Met de gebouwgebonden financiering kunt u risicoloos investeren, omdat de rente voor afbetaling overgaat op de volgende eigenaar op het moment dat u de woning verkoopt voordat de lening is afgelost. 

Niet haalbaar 

Helaas blijkt het in de praktijk niet haalbaar een dergelijke speciale lening in het leven te roepen. Commerciële kredietverstrekkers zijn niet in staan een lening aan te bieden die aantrekkelijk genoeg is om zich te kunnen mengen in het aanbod van de reeds bestaande leningen voor verduurzaming. Als de lening toch wordt aangeboden, dan is het tegen een fors hogere rente en dus niet aantrekkelijk voor de consument. Daarnaast zitten er ook enkele juridische haken en ogen aan het plan waardoor het, onder deze voorwaarden, geen bestaansrecht heeft.